Obracając kwadrat którego bok ma długość 10 wokół prostej zawierającej jeden z b
kamczatka: Obracając kwadrat którego bok ma długość 10 wokół prostej zawierającej jeden z boków otrzymamy
bryłę o objętości:
Jest to więc sześcian V=a3 V=103=1000
a w odp mam 1000π skąd te π ?
31 gru 11:58
Anonim: Bryłą tą jest walec, którego objętość opisujemy wzorem V = πr2 * h, w tym przypadku naszym r
będzie bok kwadratu, tak samo h. Czyli podstawiając do wzoru: V = π * 102 * 10 = π * 100 * 10
= 1000π.
31 gru 12:11
kamczatka: a skąd wiadomo że w podstawie jest koło ?
31 gru 12:22
Anonim: Co powstaje, gdy obracasz kwadrat?
31 gru 12:29
Wazyl: V=Pp * H
Pp=2πr.
Jeżeli r to bok kwadratu wyjdzie 2000π.
31 gru 12:33
Wazyl: Dla większości osób na tej planecie "r" oznacza promień. Tylko promień. Zawsze promień. Ja
użyłbym jakiejś innej literki bo może to mylić
31 gru 12:36
kamczatka: ok dzięki
1 sty 11:19
Mila:
Odpowiedź na pytanie, dlaczego w podstawie koło i otrzymana bryła to walec.
Wyobraź sobie, że masz łopatę kwadratową i obracasz ją w śniegu, wtedy otrzymasz
wydrążony walec.
1 sty 16:02