matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prosze o pomoc
Sony:
Naszkicuj wykres funkcji
|x|+1
f(X)=
|x|−1
trzeba narysować funkcję bez wartości bezwzględnej, a potem jak przekształcić wykres?
31 gru 11:51
ICSP:
2
f(x) = 1 +
|x| − 1
2
Rysujesz wykres funkcji g(x) = 1 +
tylko dla x ≥ 0 ∧ x ≠ 1 a następnie odbijasz go
x − 1
2
symetrycznie względem osi OY dostajesz wykres g(|x|) = 1 +
= f(x)
|x|−1
31 gru 11:59