jak to zrobić? proszę o pomoc :)
figlarz: wyznacz zbiór wartości funkcji
31 gru 10:52
figlarz: wystarczy wskazówka , bo nie wiem jak się za to zabrać
31 gru 11:19
ICSP: cos2x = cos
x − sin
2x zatem analogicznie :
| | x | | x | |
cosx = cos2 |
| − sin2 |
| |
| | 2 | | 2 | |
31 gru 11:22
figlarz: i mam to podstawić?
31 gru 11:26
ICSP: 
Dostaniesz równanie kwadratowe
31 gru 11:27
AS: Przy pomocy pochodnej wyznaczam ekstrema funkcji
y = cos(x) + cos(x/2)
Pochodna
y' = −sin(x) − 1/2*sin(x/2) = 0 |*(−2)
2*sin(x) + sin(x/2) = =
2*2*sin(x/2)*cos(x/2) + sin(x/2) = 0
sin(x/2)*(4*cos(x/2) + 1) = 0
2 przypadki
a) sin(x/2) = 0 => x = 0 , y = cos(0) + cos(0/2) = 1 + 1 = 2
Maksymalna wartość funkcji y = 2
b) 4*cos(x/2) + 1 = 0 => cos(x/2) = −1/4
cos(x) = 2*cos2(x/2) − 1 = 2*(−1/4)2 −1 = 1/8 − 1 = −7/8
y = cos(x) + cos(x/2) = −1/4 − 7/8 = −9/8
Minimalna wartość funkcji −9/8
Zbiór wartości funkcji: <−9/8,2>
31 gru 11:29
figlarz: nie brałem jeszcze pochodnych..
31 gru 11:31
AS: Inny sposób
Korzystam z tożsamości: cos(x) = 2*cos2(x/2) − 1
Otrzymuję funkcję kwadratową do zbadania
y = 2*cos2(x/2) + cos(x/2) − 1
Wierzchołek funkcji kwadratowej znajduje się w punkcie (xw,yw) gdzie
xw = −b/(2*a) , yw − −Δ/(4*a)
U nas xw = −1/4
y = 2*(−1/4)2 − 1/4 −1 = 1/8 − 1/4 −1 = −9/8 (minimum)
Maksimum dla cos(x) = 0
31 gru 11:58