Wartość bezwzględna - funkcje wymierne.
Blue: Rozwiąż algebraicznie i graficznie równanie f(x) = g(x)
| | 4 | |
f(x) = | |
| | g(x) = x−2 |
| | |x|−2 | |
Jak rozwiązuję graficznie, to wychodzi mi dobra odpowiedź, ale algebraicznie jakoś nie....
Robię tak:
1 przypadek w tym:
x jest zawarte w (−nieskończoność, 0)
2 przypadek
x zawarte w <0, nieskończoność)
1 przypadek w tym:
x jest zawarte w (−nieskończoność, 0)
2 przypadek w tym :
x zawarte w <0, nieskończoność)
Po rozwiązaniu tych wszystkich przypadków wychodzi mi x=0, x=4 i x=−2
√2....
Co robię źle

31 gru 06:03
morfik: Musisz rozpatrzeć dwa przypadki.
1. \frac{4}{|x|−2}>0
2.\frac{4}{|x|−2}<0
31 gru 13:38
Wazyl: Może lepiej pomyśleć?
Z definicji wartości bezwzględnej |4|x|−2|>0 ⇒ x−2>0 ⇒x>2
Teraz zastanów się co się dzieje z funkcją homograficzną przy założeniu.
31 gru 13:42
morfik: Bajki Wazyl opowiadasz.
| | 4 | |
| |
| |>0 dla każdego x≠2 i x≠−2. |
| | |x|−2 | |
| | 4 | |
Warunek 1. |
| >0⇔|x|−2>0⇔|x|>2⇔x>2 lub x<−2. |
| | |x|−2 | |
Teraz rozpatrz osobno przypadek: x>2 i osobno x<−2.
| | 4 | |
Warunek 2. |
| <0⇔|x|−2<0⇔|x|<2⇔x<2 i x>−2. |
| | |x|−2 | |
Teraz osobno rozpatr x∊(−2,0) i x∊<0,20
31 gru 14:10
morfik: oczywiście miało być x∊<0,2)
31 gru 14:11
bezendu:
31 gru 14:12
morfik: Chyba już sobie poradzisz Blue? Sporo fajnie rozwiązanych zadań znajdziesz na stronie
http://zdajmyrazem.pl
31 gru 14:27
Wazyl: morfik
x<−2


Prawa strona będzie ujemna. Nie ma rozwiązań.
Dlatego rozwiązań szukamy tylko w przedziale liczb x>2. Czyli liczb
dodatnich 

większych
od 2 

PS Bajki to opowiada dziadek.
31 gru 15:08
Blue: Wazyl, ale może być np. −5 i wartość bezwzględna z tego będzie 5
31 gru 17:23
morfik: Wazyl, Zwracam honor. Masz rację
31 gru 19:26
Blue: nie czaje
31 gru 19:29
5-latek: A juz myslalem ze nie
kumasz 
Byla sobie zabka rere kum kum rere kum kum
31 gru 19:35
Blue:
31 gru 20:34
1 sty 12:52
bezendu:
Hajtowy
1 sty 13:05