Ma wyjśc x=2 tylko jak to oblicz z logarytmów jestem zielony pomoże mi ktoś ?
Planetomaniak: Ma wyjśc x=2 tylko jak to oblicz z logarytmów jestem zielony pomoże mi ktoś ?
log4{2log3[1+log2(1+log2x)]}=1/2
18 paź 16:48
***log***: tam jest log4 czy log4?
18 paź 17:04
Planetomaniak: log4
18 paź 17:35
przem: log4{2log3[1+log2(1+log2x)]}=1/2
{2log3[1+log2(1+log2x)]}=2 /:2
log3[1+log2(1+log2x)]=1
1+log2(1+log2x)=3 /−1
log2(1+log2x)=2
1+log2x=4 /−1
log2x=3
jeżeli ma wyjść x=2, to w wewnętrznym nawiasie powinno być (1+log2x 64)
wtedy:
log2x 64=3
64=(2x)3
64=8x3 /:8
x3=8
x=2
18 paź 21:52
Planetomaniak: Dzięki
19 paź 06:59