funkcja potegowa
Estrella: Oblicz:
√11−6√2 + √11+6√2
30 gru 23:12
ZKZ: Te przyklady byly na forum . Poszukaj dobrze
30 gru 23:14
Estrella: mozesz podac mi link? bo szukalam wczesniej, ale nie znalazlam
30 gru 23:15
Estrella: pomoze ktos? bo nie wiem jak to zrobic
30 gru 23:16
Kejt:
podpowiedź:
pokombinuj ze wzorem: (a−b)2=a2−2ab+b2 i (a+b)2=a2+2ab+b2
30 gru 23:19
Estrella: wyszlo mi tak:
30 gru 23:29
Estrella: √11−6√2 + √11+6√2=
= (11−6√2)12
30 gru 23:31
Estrella: + (11+6√2)12
30 gru 23:31
Estrella: =
30 gru 23:31
Estrella: (√2−3)2*12 + (√2+3)2*12
30 gru 23:33
Estrella: =
30 gru 23:33
Kejt: przykro mi.. to nie w tym rzecz.
wzory zastosuj na to co pod pierwiastkiem jest. (tymi dwoma głównymi)
30 gru 23:33
Kejt: aa..oki.. myślałam, że to koniec
30 gru 23:33
Estrella: √2−3+√2+3= 2√2
sprawdzi mi ktos?
30 gru 23:34
Estrella: to jak to ma byc?
30 gru 23:34
Kejt: prawie dobrze.. powinno być:
|√2−3|+|√2+3|=...
przy tym drugim nie ma to znaczenia, ale przy pierwszym trzeba je zamienić miejscami, więc
będzie:
3−√2+√2+3=...
30 gru 23:35
Estrella: = 6
30 gru 23:39
Kejt:
30 gru 23:39
Estrella: ok, dzieki
30 gru 23:41