Wyznacz wzór funkcji kwadratowej
Ania : Wyznacz wzór funkcji kwadratowej wiedząc,że jej miejscem zerowym są liczby −1 i 3 oraz,że
przyjmuje największą wartość równą 2 .
30 gru 21:27
Kejt:
do wykorzystania:
postać iloczynowa:
f(x)=a(x−x
1)(x−x
2)
zależność między wierzchołkiem a miejscami zerowymi:
i największa wartość funkcji: (druga współrzędna wierzchołka)
q=2
f(p)=2
kombinuj
30 gru 21:29
Ania : może jeszcze jakieś wskazówki?
30 gru 21:35
Kejt: najpierw policz p.
30 gru 21:36
Ania : p = −1
30 gru 21:37
Kejt: jesteś pewna?
30 gru 21:38
devo:
Taki ... sposób przed Sylwestrem dla "zabawy" ; )
y=ax
2+bx+c
| | −1+3 | |
yw= c−a*xw2 , xw= |
| = 1, yw=2 |
| | 2 | |
2= c−a ⇒ a= c−2
| | c | | c | | 3 | | 1 | |
x1*x2= |
| ⇒ −3= |
| ⇒ c= |
| to a= − |
| |
| | a | | c−2 | | 2 | | 2 | |
| | −b | |
x1+x2= |
| ⇒ 2=+2b ⇒ b=1 |
| | a | |
f(x)= −0,5x2+x+1,5
30 gru 21:38
Kejt: psuja!
30 gru 21:39
Ania : ups pomyliłam się, jednak 1
30 gru 21:40
Kejt: mam kontynuować, czy korzystasz z gotowca devo?
30 gru 21:40
Ania : możesz kontynuować, bo tego nie czaje
30 gru 21:41
Kejt: 
oki.
więc mamy wierzchołek (1;2)
skoro funkcja przechodzi przez punkt (1;2) to f(1)=2
f(x)=a(x+1)(x−3)
f(1)=a(1+1)(1−3)=2
a=...
teraz jaśniej?
30 gru 21:43
Ania : a= − 12
30 gru 21:46
30 gru 21:49
Ania : dzięki
30 gru 21:50
devo:
I bardzo ładnie

dla obydwu Pań
30 gru 21:54