Wyznaczenie współczynnika funkcji
Ania : Wyznacz współczynnik a,b, c funkcji f(X)=ax2 +bx +c, jeśli do paraboli będącej jej wykresem
należy punkt P, a wierzchołkiem tej paraboli jest punkt W
a) P(−2,0) W(−1,3)
30 gru 20:45
RS:
a(−2+1)
2+3=0
30 gru 20:47
Bizon:
2
o f(−1)=3 ⇒ 3=a−b+c
3
o f(−2)=0 ⇒ 0=4a−2b+c
... i licz −
30 gru 20:51
RS:
30 gru 20:54
Bizon:
albo f(x)=a(x+1)2+3 gdzie a policzysz podstawiając współrzędne punktu P
30 gru 20:54
Ania : a i b policzyłam, ale nie wiem jak c obliczyć
30 gru 21:08
Bizon:
... podstaw np współrzędne punktu P
albo mając a i b .... do równania 2o w pierwszym sposobie
30 gru 21:19