Obliczanie procentów.
Gemma: Po dwukrotnej podwyżce towaru, za każdym razem o ten sam procent, jego cena końcowa jest o 21%
większa od ceny początkowej. O ile procent dokonywano za każdym razem podwyżki ceny towaru?
30 gru 20:24
Janek191:
x − cena początkowa
x + x*p − cena po I podwyżce
x + x*p + ( x + x*p)*p = x + x*p + x*p + x*p
2 = x + 2x*p+ x*p
2 − cena po II podwyżce
Mamy
x p
2 + 2x*p + x = x + 0,21 x = 1,21 x / : x
p
2 + 2p + 1 = 1,21
p
2 + 2p − 0,21 = 0
Δ = 2
2 − 4*1*( − 0,21) = 4 + 0,84 = 4,84
√Δ = 2,2
| | − 2 + 2,2 | |
p = |
| = 0,1 = 10 % |
| | 2 | |
==========================
30 gru 21:58
devo:
(1+p)2= 1,21 ⇒ 1+p=1,1 ⇒ p= 0,1 =10%
30 gru 22:12
devo:
Podobne zadanie:
Cenę towaru zmniejszano dwukrotnie o ten sam procent.
W rezultacie cena końcowa jest o 36% mniejsza od ceny początkowej.
O ile procent dokonywano za każdym razem obniżki?
I jednym "pociągnięciem" mamy rozwiązanie:
(1−p)*(1−p)= (1−p)2= 0,64 ⇒ 1−p= 0,8 ⇒ p=0,2= 20%
30 gru 22:32
pigor: ..., no właśnie nie ma to jak multiplikatywne podejście do procentów,
a w szkołach co

− niestety − ciągle siedzą w addytywnym, dlaczego
31 gru 00:58
Eta:
31 gru 01:58
daras:
31 gru 18:43
Eta:
Widzę,że
daras "%%%" nam spija
31 gru 19:44