Rozwiazac uklad rownan
Tomek: Rozwiazac uklad rownan
| 1 | | 1 | |
| + |
| = 0,1 |
| x − y + 2 | | 1 − x − y | |
| 1 | | 1 | |
| + |
| = 0,3 |
| x − y + 2 | | x + y − 1 | |
Jest to uklad rownac, lecz nie moge dojsc jak narysowac klamerke przed tymi rownaniami
30 gru 20:14
daras: wspólny mianowni i dodać/odjąć stronami
30 gru 21:09
devo:
t= x−y+2 ≠0 i k= 1−x−y≠0
+−−−−−−−
| | 2 | | 4 | |
|
| = |
| ⇒ t=5 to k=−10 |
| | t | | 10 | |
i teraz: x−y+2= 5 ⇒ x−y= 3
1−x−y=−10 ⇒ x+y= 11
−−−−−−−−−−
2x= 14 ⇒ x= .... i y=...
30 gru 21:23
utem:
Dla ułatwienia podstawienie:
x−y+2=u
1−(x+y)=v
dokończ.
30 gru 21:28
Tomek: dziekuje bardzo
1 sty 20:33