Wysokość walca ma długość 7 ,a obwód podstawy tego walca jest równy 8. Pole powi
kamczatka: Wysokość walca ma długość 7 ,a obwód podstawy tego walca jest równy 8. Pole powierzchni bocznej
walca jest równe:
Odpowiedź to 56.
| | 4 | |
Ale ja liczę to tak l=2πr 8=2πr r= |
| więc u mnie wynik wyjdzie z π co robię nie tak ? |
| | π | |
30 gru 19:35
Kaja: a czy obwód podstawy walca to nie 8π? zerknij do treści zadania
30 gru 19:36
Kaja: dobrze. Ci zresztą wyszło

teraz policz pole powierzchni bocznej
30 gru 19:37
Kejt:

po cholerę Ci promień?
30 gru 19:38
Kaja: Kejt pozwól jej dokończyć tym sposobem którym zaczęła
30 gru 19:39
kamczatka: aha już wiem jak dzięki
30 gru 19:40
Kejt:
1. Nikomu nie zabraniam liczyć swoim sposobem
2. Pokazuję jemu szybszą metodę.
Po co liczyć coś co jest niepotrzebne?
30 gru 19:41
kamczatka: ale czemu mi wychodził wynik z π?
30 gru 19:43
Kejt: nie wyjdzie Ci wynik z π
P
b=2
πrH
H=7
30 gru 19:45
Kaja: ale gdzie ci wychodzi wynik z π?
| | 4 | |
Pb=2πr*h=2π* |
| *7=8*7=56 |
| | π | |
to π się po prostu skróci. a że promień Ci wyszedł z π, to sie nie przejmuj.
30 gru 19:45
Kaja: Kejt tylko niektórzy może wolą liczyć tak jak w szkole, po kolei, przekształcać wzorki. po co
pisać, że po co liczyć coś co jest niepotrzebne. a niech sobie policzy.
30 gru 19:48
Kejt: a potem będzie na maturze liczył połowę rzeczy niepotrzebnie i czasu mu zabraknie.. trzeba
trochę pomyśleć, a nie na pałę wzorów używać..
ale ja się nie wtrącam, jego sprawa..
30 gru 19:53
Kaja: nie każdemu matematyka przychodzi z taka łatwością. wczuj się w sytuację innych. jasne że
mozesz pokazac inny sposób. a może się akurat komuś spodoba.
30 gru 19:55
Kejt: kto powiedział, że przyszło mi to z łatwością? skąd to wiesz?
to owoc mojego wieloletniego ślęczenia nad książkami i rozwiązywania zadań.. wiem jak to jest.
30 gru 19:57
Kaja: a czy napisałam że o ciebie chodzi?
30 gru 19:58
devo:
Spokój kobi
Ety
30 gru 19:59
Kaja: no wiesz devo, czy to jabłko niezgody?
30 gru 20:00
Kejt: tak, skierowałaś to zdanie do mnie.
30 gru 20:00
Kaja: przestań Kejt. i nie czepiaj się.nie masz nic lepszego do roboty?. rozwiązuj zadania.
30 gru 20:02
Kejt:
1. Nie rozkazuj mi.
2. Mogę robić co mi się podoba, nie musisz na to reagować.
3. Nie interesuj się tym co robię, to moja sprawa.
4. Jeśli już tak bardzo się o mnie "troszczysz" to w chwili obecnej, owszem, mam robotę i
programuję..
30 gru 20:05
Kaja: o rany. chyba nie jestes zbyt sympatyczną osobą. a rozkazywac sobie przecież mogę.
30 gru 20:07
Kaja:
30 gru 20:08