Ile jest możliwych rozmieszczeń 7 kul nierozróżnialnych w 3 nierozróżnialnych ko
kull: Ile jest możliwych rozmieszczeń 7 kul nierozróżnialnych w 3 nierozróżnialnych komórkach.
30 gru 17:51
PW: Tyle na ile sposobów liczbę 7 można przedstawić jako sumę co najwyżej trzech składników
naturalnych (bez uwzględniania kolejności składników):
7 = 7 (wszystkie kule w jednej szufladzie)
7 = 6+1 = 5+2 = 4+3 (wszystkie kule w 2 szufladach)
7 = 5+1+1 = 4+2+1 = 3+3+1 (kule w trzech szufladach)
Wygląda na to, że jest tylko 7 sposobów.
30 gru 18:31
kull: Dzięki. Czyli dobrze sobie wcześniej pokombinowałem, ale nadal nie wymyśliłem wzoru dla innej
liczby kul lub komórek.
30 gru 18:40
utem:
1+3+4=8
(7,0,0)
(1,6,0)
(2,5,0)
(3,4,0)
(1,2,4)
(2,2,3)
(1,1,5)
(1,3,3)
Poszukaj tabeli , gdzie masz podane podziały liczb na składniki.
30 gru 18:58
PW: Może twórczo rozwinąć pomysł jednostkowy? Na razie dla parzystej liczby kul.
2n kul, k komórek
2n = 2n (wszystkie kule w jednej komórce)
2n=(2n−1)+1 = (2n−2)+2 = ...= (n+1)+(n−1) = n+n (wszystkie kule w 2 komórkach, n możliwości)
itd. może się jakiś wzór wykombinuje. Niestety nie uczyłem się tego za młodu, więc gotowej
recepty nie znam.
30 gru 19:23