doprowadź wyrażenie do najprostszej postaci, a następne oblicz
Korallo: (a−2b)2 +(1− 12 a)(12a+1)−(b2−4a2)
a= 0,2 b=0,25
−−−−−−−−−−
4(2x−1)2−(4x−3)(3+4x)−2(2x+3)2
x= −1
30 gru 17:22
Kaja: | | 1 | | 3 | |
a2−4ab+4b2+1− |
| a2−b2+8a2b2−16a4= |
| a2+3b2−4ab+8a2b2−16a4 |
| | 4 | | 4 | |
teraz podstaw za a i b i wylicz
4(4x
2−4x+1)−16x
2+9−2(4x
2+12x+9)=16x
2−16x+4−16x
2+9−8x
2−24x−18=−8x
2−40x−5
podstaw i wylicz
30 gru 18:23
J: Czy aby na pewno (b
2−4a
2) = b
2−8a
2b
2−16a
4 ?
30 gru 18:40
Kaja: nie na pewno, a nawet na pewno nie

ma być b
4
mogłeś od razu poprawić
30 gru 18:55
Kaja: o rany. źle. przecież ten nawias nie jest do kwadratu. (b2−4a2)=b2−4a2
30 gru 19:00
J: Nie o to chodzi

Ostatni człon w treści zadnia : (b
2−4a
2) to przecież nie jest (b−4a)
2,
a tak to (zapewne przez pomyłkę) potraktowałaś
30 gru 19:01
Kaja: | | 1 | | 19 | |
no to jeszcze raz a2−4ab+4b2+1− |
| a2−b2+4a2= |
| a2+3b2−4ab |
| | 4 | | 4 | |
30 gru 19:02
J: Ot, co
30 gru 19:02
Kaja: zauważyłam

popatrz na mój post − ten przed twoim
30 gru 19:02