Równanie okręgu
Łukasz: Prosta jest styczna do okręgu o równaniu x2 + y2 −6y − 16 = 0. Jaka jest odległość od tej
prostej do środka okręgu.
30 gru 17:16
5-latek: Odleglosc stycznej od srodka okregu jest rowna promieniowi tego okregu
30 gru 17:18
Łukasz: To wiem, ale ile wynosi ten promień.
30 gru 17:23
5-latek: Ja wiem
30 gru 17:29
Łukasz: Nie wiem w jaki sposób mam to równanie rozpisać do postaci (x−a)2 + (y−b)2 = r2
30 gru 17:35
J:
Wskazówka: y2−6y = (y−3)2 − 9
30 gru 17:37
5-latek: np tak doprowadzic
(x−0)2+(y−3)2−9−16=0
x2+(y−3)2=9+16 i licz dalej
30 gru 17:44
5-latek: Za dlugo pisalem a miales juz wyjasnione
30 gru 17:45
Łukasz: Czyli dalej będzie tak:
x2 + (y −3)2 = 25
r2 = 25
r = 5
30 gru 17:49
5-latek: Tak bedzie
30 gru 17:50
Łukasz: Ok, dziękuję za pomoc
30 gru 17:51