pochodne
seweryn: wyznacz pochodne podanych funkcji:
2x3lnx−x2
cos2x − czy to bedzie tak jak cosx2 ?
30 gru 17:04
john2:
(cos2x)', czyli ( (cosx)2 )' = 2*(cosx)1 * (cosx)' = ...
(cosx2)',czyli ( cos(x2) )' = −sinx2 * (x2)' = ...
30 gru 17:18
seweryn: dzięki!
a to pierwsze to bedzie 2x3 jaki jeden nawias i drugi bedzie lnx−x3 ? gdzie to x−x2 robi za
X tak ? i mnozeniem to
30 gru 17:21
john2: (2x3lnx − x2)' = (2x3lnx)' − (x2)' =
Żeby poradzić sobie z tym (2x3lnx)' skorzystaj z (f * g)' = f'g + fg'
30 gru 17:23
30 gru 17:26
john2: Czekaj, bo jeśli tam jest ln(x − x2) to tak
(2x3)' * ln(x − x2) + 2x3 * ( ln(x − x2) )'
30 gru 17:26
seweryn: ok o to mi chodziło, dzięki
30 gru 17:54
daras: nawet przepisać nie umie
30 gru 18:18