Wykaż, że równanie nie ma rozwiązań
KrzysztofKKS: Wykaż, że równanie x2 + √log3 12 * x + log3 √6=0 nie ma rozwiązań.
* − razy (mnożenie)
18 paź 16:28
tim: Jeżeli się nie pomyle, to rozwiąże, Bogdan sprawdzisz?
18 paź 16:34
Bogdan:
Sprawdzę
18 paź 16:35
tim: To jest równanie kwadratowe i nie ma rozwiązań gdy Δ < 0.
Sprawdzamy:
Δ = (log
312)
2 − 4 * log
3√6 * 1 = |log
312| − log
3√64 = log
312 − log
336 =
| | 12 | | 1 | |
log3 |
| = log3 |
| = log33−1 = −1 |
| | 36 | | 3 | |
Δ <0 zatem brak rozwiązań.
18 paź 16:37
tim: Spr ktoś
18 paź 17:21
Bogdan:
| | 12 | | 1 | |
Δ = log3 12 − 4log3 √6 = log3 12 − log3 36 = log3 |
| = log3 |
| = −1 |
| | 36 | | 3 | |
Δ < 0
4log
3 √6 = log
3 (
√6)
4 = log
3 36
18 paź 17:26
tim: Tak napisałem... Czyli dobrze.
18 paź 17:27
zuza: skąd się wzięło 4 przed log3 √6 ? i gdzie się podziały x2 i x?
10 sty 20:35
5-latek : Δ=b2−4*c stad sie wzielo to 4
jesli rozwiazujesz delte to piszsesz tylko wspolczynniki ktore stoja przyx2 i x
10 sty 20:45
5-latek : napiszse to inaczej bo mi ucieklo a we wzorze delty Δ=b2−4 a*c
10 sty 20:56