pl
Radek:
Znajdź równanie obrazu krzywej x2+y2=3 w przesunięciu o wektor u = [− 4 ,2 ]
(x+4)2=y2=5 ?
30 gru 15:45
5-latek: Co przedstawia to rownie x2+y2=3 ?
30 gru 15:48
Patronus: (x+4)2 + (y−2)2 = 3
30 gru 15:49
Radek:
ale czemu ta druga współrzędna przesuwa (y−2)2
np jak miałem funkcje y=2x+3 i przesuwam o wektor v[−3,9]
y=2(x+3)+3+9
przy y nic nie pisałem
30 gru 15:53
.: Ale tutaj przesuwasz o wektor współrzędne środka okręgu.
30 gru 15:55
Radek:
ok, już zrozumiełm
30 gru 15:56
Patronus: przy y=2x+3 też pisałeś przy y tylko niejawnie

y
−9 = 2(x+3) + 3
y = 2(x+3) + 3
+ 9
30 gru 16:12
Radek:
Dzięki Patronus.
30 gru 16:14