najmniejsza wartość
Lemon: Znajdź najmniejszą wartość
| | m2+3m−2 | |
f(m) = |
| w przedziale m ∊ <2;4> |
| | m2+1 | |
Próbowałem takim sposobem, aby odnaleźć najmniejszą wartość funkcji w liczniku oraz największą
wartość funkcji z mianownika w podanym przedziale.
Wtedy ułamek będzie najmniejszy.
Ale nie dostaję prawidłowego wyniku.
Dlaczego?
30 gru 15:41
30 gru 15:52
john2: Aha jest m∊<2,4>, więc może się da.
30 gru 15:54
Lemon: No da się, ale zły wynik wychodzi.
30 gru 15:56
Lemon: | 26 | |
| wychodzi jak policzy się największe wartości tych funkcji przedziale <2,4> |
| 17 | |
30 gru 15:56
Lemon: Mógłby ktoś się odnieść dlaczego moje rozumowanie jest złe?
30 gru 16:08
john2: Dołączam się do pytania.
Twój pomysł brzmi logicznie, ale ja sobie to tłumaczę tak, że nie możemy "rozerwać" tej funkcji
i badać dwóch funkcji kwadratowych osobno. Brakuje mi tu tej "łączności" między licznikiem a
mianownikiem.
http://www.wolframalpha.com/input/?i=plot+%28m^2+%2B+3m+-+2%29%2F%28m^2+%2B+1%29
Mam wrażenie, że to tak, jakby próbować ten wykres jakoś podzielić na dwie parabole.
Sorry, że nie odpowiem na Twoje pytanie fachowo. Trochę zbyt ambitne na mnie się okazało.
30 gru 16:41
Lemon: Chyba masz rację

Ale poczekajmy, może ktoś jeszcze się wypowie.
30 gru 17:03
30 gru 18:00
Bizon: ... przepraszam ... pytają o najmniejszą −
30 gru 18:02
john2: | | 8 | |
No właśnie. Wychodzi mi najmniejsza wartość = |
| , gdy robię to sposobem Lemona. Ciekawi |
| | 5 | |
mnie, jak wytłumaczyć niepoprawność tego sposobu.
30 gru 18:06
Lemon: up
30 gru 19:42
Bizon:

... chyba raczej bez pochodnych trudno będzie
Tym bardziej, że funkcja w badanym przedziale ma ekstremum (maximum)
A z pochodnymi ... banał
30 gru 20:42
Bogdan:
Określimy najpierw monotoniczność funkcji f(m) w przedziale A = <2, 4>.
Założenia: m
1∊A i m
2∊A i m
2 − m
1 > 0
Wyznaczamy znak różnicy: f(m
2) − f(m
1)
| | m22 + 3m2 − 2 | | m12 + 3m1 − 2 | |
f(m2) − f(m1) = |
| − |
| = |
| | m22 + 1 | | m12 + 1 | |
| | (m22+3m2−2)(m12+1) − (m12+3m1−2)(m22+1) | |
= |
| = ... < 0 |
| | (m22+1)(m12+1) | |
Funkcja f(m) w przedziale A = <2, 4> jest malejąca, największa wartość jest równa f(2) = 8/5,
najmniejsza f(4) = 26/17
30 gru 20:54
Bizon:
... to chyba nie całkiem prawda
Bogdanie
Funkcja w tym przedziale monotoniczna nie jest

!
dla m=1+
√2 ma max
30 gru 20:58
Bogdan:
Prawda
Bizon, jest maksimum w tym przedziale, dziękuje za poprawienie.
30 gru 21:11
Bizon:
| | (2m+3)(m2+1)−2m(m2+3m−2) | | −3m2+6m+3 | |
f'(m)= |
| = |
| |
| | (m2+1)2 | | (m2+1)2 | |
warunek konieczny
−3m
2+6m+3=0 ⇒ m
2−2m−1=0
m
1=1−
√2 m
2=1+
√2
min max
Teraz sprawdzamy na krańcach przedziału .... i wnioski
30 gru 21:11
Bizon:
−

... zdarza się ...
30 gru 21:13
Lemon: Doceniam Wasze starania, ale mi naprawdę nie chodziło o rozwiązanie tego zadania,
bo takowe mogę znaleźć używając googli

Gdyby ktoś mógł mi wskazać ułomność mojego rozumowania z pierwszego postu,
będę niezmiernie wdzięczny
30 gru 22:28
Bizon:
...tego Twego pytania (rozumowania) nie idzie nawet "ocenić"
Chcesz znaleźć największą wartość licznika i najmniejszą mianownika ... i jeszcze zupełnym
przypadkiem miałoby to "zachodzić" dla tego samego
m −
30 gru 22:46
Lemon: Chodziło mi właśnie o skomentowanie tego pomysłu, dziękuję.
Ale mogłeś od razu to napisać
30 gru 22:53
Bizon:
sądziłem, że szukasz rozwiązania a nie komentowania −
30 gru 22:54
Lemon:
30 gru 22:57
Bizon: skąd to zadanie?
30 gru 23:03
Lemon: matura, bodajże 2007
30 gru 23:07
Bizon: czyli z pochodnymi −
30 gru 23:07
Lemon: Wtedy były, teraz znowu wprowadzili, a mój rocznik nie ma

Dlatego kombinowałem jakby to rozwiązać bez pochodnych.
Teraz widzę, że pomysł nie był najwyższych lotów.
Ile czasu potrzeba na ogarnięcie pochodnej? Tak mniej więcej?
30 gru 23:11
Bizon:
... to nie tylko liczenie pochodnych
To bardziej umiejętność analizy przebiegu zmienności funkcji
... czyli wykorzystanie i interpretowanie −
30 gru 23:15
Bizon: tydzień −
30 gru 23:15
Lemon: To na razie sobie odpuszcze.
Lepiej tydzień dłużej robić zadania maturalne, pochodna niezbędna nie jest w tym momencie.
30 gru 23:18
Bizon: −
30 gru 23:19
utem:
Nie możesz stwierdzić czy iloraz tych funkcji jest w przedziale <2,4> jest funkcją
monotoniczną. Do tego trzeba wykorzystać własności pochodnej.
31 gru 16:34