macierz
zadanie: | | | | | | | | | |
Sprawdz bezposrednio z definicji, ktore sposrod wektorow | , | , | , | |
| | | | | |
| | | | | |
sa wektorami wlasnymi przeksztalcenia liniowego | = | . Podaj wartosci wlasne |
| | | |
odpowiadajace znalezionym wektorom.
| | | |
macierz tego przeksztalcenia to | |
| | |
dalej poprosilbym o pomoc
30 gru 14:55
MQ: Można z definicji wektora własnego:
Ax=λx
gdzie A−macierz przekształcenia, λ− wartość własna, x −− wektor własny.
Mnożysz swoją macierz przez kolejne wektory i jeśli dostaniesz w wyniku tensam wektor pomnożony
przez skalar, to jest to wektor własny.
30 gru 15:03
zadanie: | | | | | |
wektorami wlasnymi sa: | oraz | bo: |
| | | |
2=−t
−4=2t
t=−2
| | | |
t=−2; wartosc wlasna to t=−2 dla wektora | |
| | |
−2=t
4=−2t
t=−2
| | | |
t=−2; wartosc wlasna to t=−2 dla wektora | |
| | |
przy pozostalych wektorach t wychodzi rozne w jednym ukladzie rownan wiec nie sa one wektorami
wlasnymi
poprosilbym o sprawdzenie
30 gru 16:27
zadanie: ?
30 gru 17:20
Krzysiek: ok
30 gru 17:21
zadanie: dziekuje bardzo
30 gru 17:31
zadanie: 2. Bezposrednio z definicji bez poslugiwania sie wielomianem charakterystycznym, znajdz
wszystkie wartosci wlasne przeksztalcenia tozsamosciowego I : R2→R2 oraz przeksztalcenia
zerowego O: R2→R2 okreslonego wzorem O(X)=0 dla kazdego X∊R2 (symbol 0 oznacza tu wektor
zerowy na plaszczyznie).
Wartoscia wlasna przeksztalcenia tozsamosciowego jest liczba 1. Istnieje bowiem wektor X, dla
ktorego I(X)=X=1*X. (czyli wartosc wlasna to t=1; jest to jedyna wartosc wlasna tego
przeksztalcenia).
Wartoscia wlasna przeksztalcenia zerowego jest liczba 0. Istnieje bowiem wektor X, dla ktorego
O(X)=0=0*X=0 przy czym X to wektor niezerowy. (czyli wartosc wlasna to t=0; jest to jedyna
wartosc wlasna tego przeksztalcenia).
poprosilbym o sprawdzenie
30 gru 17:53
Krzysiek: ok
30 gru 18:09
zadanie: dziekuje
30 gru 18:37
zadanie: | | | | | |
3. Pokaz, ze macierze | i | maja te same wartosci wlasne. |
| | | |
Macierze te maja te same wartosci wlasne bo ich wielomiany charakterystyczne sa takie same.
czyli (a−t)(d−t)−bc=0 (drugi ma inna kolejnosc czynnikow ale mnozenie jest przemienne wiec to i
tak jest to samo).
dobrze?
30 gru 20:17
Krzysiek: tak
30 gru 20:24
zadanie: dziekuje
30 gru 21:18
zadanie: 4. Rozstrzygnij geometrycznie, jakie wartosci i wektory wlasne ma symetria srodkowa wzgledem
poczatku ukladu (punktu (0, 0)).
geometrycznie to na rysunku ale za bardzo nie wiem jak go narysowac i co potem z tym zrobic
moge prosic o pomoc?
30 gru 21:23
Panko:
Możesz wspomóc się rachunkiem
| | | |
weż przekształcenie dane macierzą A= | |
| | |
przekształcenie (x,y) → ( −x, −y) to symetria środkowa względem (0,0)
wielomian charakterystyczny
30 gru 21:41
zadanie: no tak ale geometrycznie to jak to powinno wygladac?
30 gru 22:10
30 gru 22:27
Panko: To już złapałeś ?
Szukamy wektorów własnych X dla λ=−1 rozwiązując równanie [ A −λ*I ][X] =[0] −wektorowo
| | | | | | |
= | a to spełnia każdy wektor X = | ( każdy jest |
| | | |
wektorem własnym)
31 gru 00:36
zadanie: ok dziekuje
31 gru 15:28