kombinatoryka
maciek: Witam. Prosze o pomoc w zrozumieniu czegoś. Problem jest z kombinatoryką.
Np takie zadanie:
Ile jest calkowitoliczbowych rozwiazan rownania
x1 + x2 + x3 + x4 = 32
jesli x1,x2,x3,x4 > 0 , wiem, że istnieje taki wzor na kombinacje z powtorzeniami.
i teraz tutaj n=4, ale nie wiem jak z k, bo tam sie bralo k po znaku =. ale tu jest ten
przypadek ze wszystkie maja byc wieksze od 0. a w zalozeniu wzoru na kombinacje z
powtorzeniami (n+k−1) po (k)
xi >=0 1<=i<=n.
takze jak podejsc do tego przypadku?
30 gru 14:38
MQ: To jest równoważne zagadnieniu:
Masz 32 kulki i 4 pudełka.
4 kulki umieszczasz w każdym pudełku, bo w każdym musi być co najmniej jedna (musisz mieć
liczby >0).
Zostają ci 32−4=28 kulek.
Na ile sposobów można je powkładać do tych 4 pudełek.
30 gru 14:42
Patronus: Wyobraź sobie że x
1 ... do x
4 to oddzielne szuflady do których chowamy kulki.
1 oznaczam końce szuflad, 0 to kulki które tam wkładamy:
0000 ... 1 000...1 0000.. 1 0000...
czyli mamy ciag 35 cyfr (3 jedynek i 32 zer) i liczymy ile jest takich ciągów:
| | 35*34*33 | |
= |
| = 35*11*17 = 6545 |
| | 2*3 | |
30 gru 14:44
Patronus: a widzisz MQ oczywiście zrobił lepiej bo ja nie uwzględniłem tego że w każdej szufladzie musi
być przynajmniej 1 kulka
30 gru 14:45
maciek: aha dziekuje

na kulkach to przyjemniej brzmi....

czyli np jakby miala byc tylko x
1 >0 to
wkladam kulke do x
1 a reszte robie normalnie?
30 gru 14:46
Patronus: to w takim razie u mnie jest:
| | 31*30*29 | |
= |
| = 31*5*29 = 4495 |
| | 2*3 | |
30 gru 14:48
maciek: zgadza sie
30 gru 14:52
maciek: a cos takeigo ze
x1+x2+x3+x4 = 18
warunek: 7>= xi>0 i=1...4
30 gru 15:01
PW:
(1+1+1+...+1) = 32
Sumę po lewej stronie można zapisać w postaci czterech składników dodatnich zamieniając 3
spośród 31 znaków "+" znakami "
)+(". Na przykład
(1+1+1+1+1)+(1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1)+(1+1+1+1)+(1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1) = 32
oznacza rozwiązanie
5+11+4+12 = 32.
Stąd wzór na liczbę rozwiązań
− na tyle sposobów można dokonać wyboru 3 spośród 31 znaków "+".
Ogólnie:
jeśli n oznacza sumę, a k − liczbę dodatnich składników.
30 gru 15:05
30 gru 17:09