O ile procent logarytm jest większy?
KrzysztofKKS: Witam! Proszę o pomoc z zadaniem:
O ile procent liczba 22√3 + log2 7 jest większa od liczby 4√3 + 1?
18 paź 16:23
Bogdan:
| | a − b | |
Liczba a jest większa od liczby o |
| * 100% |
| | b | |
18 paź 16:29
KrzysztofKKS: tak, ale jak obliczyć te logarytmy w potędze liczby pierwszej?
18 paź 16:30
Andrzej: 2
2√3+log27 = 2
2√3 * 2
log27 = 4
√3 * 7
4
√3+1 = 4
√3 * 4
| | 7 | |
więc pierwsza liczba stanowi |
| drugiej, czyli 175% drugiej, czyli jest o 75% większa |
| | 4 | |
18 paź 16:30
Bogdan:
an = b ⇒ n = loga b ⇒ aloga b = b
18 paź 16:33
KrzysztofKKS: Dzięki serdeczne. Ta strona jest genialna poprostu
18 paź 16:33
KrzysztofKKS: 4√3+1 = 4√3 * 4
A Mógłby ktoś dokładniej wyjaśnić, skąd sie wzięły te liczby?
18 paź 19:06
Bogdan:
ax + y = ax * ay
4√3 + 1 = ...
18 paź 19:08
KrzysztofKKS: Dzięki chłopaki!
18 paź 19:11