Oblicz pole przekroju
Jarek: Podstawą stożka jest koło o polu równym długości okręgu tego koła. przekrój osiowy stożka jest
trójmianem prostokątnym. oblicz pole tego przekroju.
Proszę o pomoc ; )
30 gru 14:08
Kejt: co to jest trójmian prostokątny?
30 gru 14:21
Jarek: sorka, tam ma być trójkąt
30 gru 14:25
Kejt:

P=Ob
P=πr
2
Ob=2πr
πr
2=2πr //:πr (mogę to zrobić, ponieważ wiem, że r≠0)
r=2
i co teraz?

chyba brakuje nam jednej danej..
30 gru 14:33
Jarek: Brakuje wysokości, ale w zadaniu nie ma jej podanej więc chyba podstawiamy niewiadomą ?
30 gru 14:36
Kejt: no pewnie tak..
30 gru 15:10
Jarek: Dzięki za pomoc
30 gru 15:26
J: Ciekawy ten stożek

W zadaniu nie brakuje danych, trzeba tylko dobry rysunek i po sprawie.
30 gru 15:39