asymptoty
Black_Batty: oblicz asymptoty funkcji f(X)=e−2(x−1)2
30 gru 13:53
matyk: Gotowe wzorki są na to
30 gru 13:54
Black_Batty: tak wiem, ale potem nie wiem jak sobie poradzić z granicą tego
30 gru 14:02
Kejt:
D∊R zatem szukamy tylko asymptot ukośnych..:
y=ax+b
prawostronna:
| | f(x) | | e−2(x−1)2 | |
a1=limx−>∞ |
| =limx−>∞ |
| =... |
| | x | | x | |
b
1=lim
x−>∞(f(x)−a
1x))=...
lewostronna:
b
2=lim
x−>∞(f(x)−a
2x))=...
jeśli nie wyjdą Ci konkretne liczby, tzn. że nie ma asymptot...
30 gru 14:04
Kejt: no to pisz, że masz problem z granicą.. zaraz spróbuje z nią powalczyć.
30 gru 14:05
Kejt:
| | e−2(x−1)2 | | 1 | | 1 | |
a1=limx−>∞ |
| =limx−>∞ |
| =[ |
| ]=0 |
| | x | | e2(x−1)2*x | | ∞ | |
| | 1 | | 1 | |
b1=limx−>∞e−2(x−1)2=limx−>∞ |
| =[ |
| ]=0 |
| | e2(x−1)2 | | ∞ | |
asymptota pozioma y=0
wg wolframa wyniki są dobre, nie wiem na ile dobre jest całe rozwiązanie, lewostronna jest
Twoja.
30 gru 14:18
Black_Batty: dziękuję bardzo
30 gru 14:30
MQ: Nie trzeba liczyć lewostronnej, bo funkcja jest symetryczna wzgl. x=1.
30 gru 14:38