ELA (21) - Prawdopodobieństwo
28cct: słowo ELA ma wartość leksykograficzną równą 21 ( 5+15+1 )
Czy istniej słowo dłuższe (w j. polskim ) niż 7 znaków, które posiada identyczną wartość
leksykograficzną. Jeśli tak to z jakim prawdopodobieństwem występuje w j. polskim ?
30 gru 13:50
matyk: abababak
30 gru 13:53
28cct: czy takie słówo istnieje w słowniku polskim ? a co z prawdopodomieństwem ? czy istnieje
algorytm tworzena ciągów ?
30 gru 13:57
PW: A jakie są zasady obliczania tej "wartości leksykograficznej"?
a ą b c ć d e ę f g h i j k l
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
W taki prosty sposób "litera → jej pozycja w alfabecie" to "ela" miałaby wartość 7+15+1 = 23
30 gru 14:44
28cct: tak sorki mój błąd

tak to idzie z tym liczeniem. tylko czy jest sposób na znalezienia wyrazu
i sprawdzie czy należy do słownika ?
30 gru 15:14
daras: chodzi pewnie o alfabet łaciński
30 gru 16:05
PW: Ja myślę, że
matyk jest bliski odpowiedzi. Po prostu wartość 23 jest na tyle mała dla
słowa co najmniej 8−literowego, że słowo to musiałoby się składać niemal z samych a i b
(abababa już daje13, ósmą literą mogłoby być co najwyżej g). Podejście matematyczne mogłoby
być takie:
− Szukamy wszystkich rozwiązań równania
x
1+x
2+x
3+...+x
8 = 23
w liczbach całkowitych dodatnich. Rozwiązań takich jest jak wiadomo
| | | | 22! | | 16•17•18•...•22 | |
| = |
| = |
| , |
| | | 7!15! | | 2•3•4•...•7 | |
czyli sporo. Należałoby wypisać wszystkie (np. pisząc odpowiedni program komputerowy), a
następnie sprawdzić czy słowa takie są w słowniku.
Nie umiem sobie wyobrazić odpowiedzi na pytanie o prawdopodobieństwo słowa (nawet jeśli
istnieje) w języku polskim. Musiałyby istnieć badania dotyczące częstości używania słów w
mowie.
30 gru 16:51