promień stożka
gusia: Ktoś pomoże?
Dany jest stożek o objętości 1 i polu powierzchni całkowitej 6. Znaleźć promień podstawy
stożka.
30 gru 13:28
gusia: wiem że V=1/3π r2=1 Pc=πr(r+l)=6 l2=h2+r2
niby proste ma układ równań ale nie umie go roziązać....
30 gru 13:31
Aga1.: r,h,l∊R
+
| 1 | | 3 | | 9 | |
| πr2*h=1⇒πr2*h=3⇒h= |
| ⇒h2= |
| |
| 3 | | πr2 | | π2r4 | |
| | 6−πr2 | | (6−πr2)2 | |
π(r2+rl)=6⇒l= |
| ⇒l2= |
| |
| | πr | | π2r2 | |
Rozwiąż równanie
| | 9 | | (6−πr2)2 | |
r2+ |
| = |
| |
| | π2r4 | | π2r2 | |
30 gru 13:54
gusia: super dzięki za szybką odpowiedź

jeszcze jedno głupie pytanie dlaczego mogłaś objętość
pomnożyć razy wysokość i to równa się 1?
i czym oznaczyłaś R
+
30 gru 14:03