Równanie z parametrem
Filip: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których funkcja:
f(x)= x2 + (m − 2)x − 2m + 4
o dziedzinie D=<1, +∞) przyjmuje tylko wartości dodatnie.
Więc są trzy przypadki:
dla Δ < 0 dla Δ = 0 dla Δ > 0
m ∊ (−6,2) x0 < 1 x1 < 1
m=2 x2 < 1
Odp. m ∊ (−6, 3)
I mam tu pytanie jak rozwiązać te założenia z Δ > 0 bo nie mogę sobie z tym poradzić...
Pomoże ktoś?
30 gru 13:01
Bizon:
xw<1
f(1)>0
30 gru 13:19
Filip: A co to jest xw ?
30 gru 13:23
Oll: x wierzchołkowe czyli inaczej p
30 gru 13:23
Filip: A to tak rozumiem, dzięki za pomoc
30 gru 13:29
hwdtel i Zen64:
m musi spełniać poniższy układ zależności,aby zadośćuczynić warunkom zadania:
| ⎧ | (xw =p=2−m2=xmin)≥1 | |
| ⎩ | f(xw)>0 |
|
30 gru 15:18
Bizon:
hwdtel i Zen64 ... nie f(xw) ....a f(1)>0
30 gru 16:51