CZYNNIKI
Mariusz: Rozloz wielomiany na czynniki stoponia mozliwie najnizszego :
1) a
2 + 3b − ab −3a = (a(a−b) − 3(a−b) = (a−3)(a−b)
2) 9 −x
2 +2xy − y
2 = −(x−y)
2 +9
3)x
4 + 4 =

4) 3a
2 − b
2 − 2ab − a + b =

Prosze o sprawdzenie 1 i 2 i wprowadzenie ewentualnych poprawek oraz pomoc z 3 i 4
30 gru 12:48
heh: 3)
x4 + 4x2 + 4 − 4x2 =
(x2 + 2)2 − 4x2 =
(x2 − 4x + 2)(x2 + 4x +2) =
[(x − 2)(x + 2)]2
30 gru 12:55
Patronus:
1) ok
2) ok i dalej (3−x+y)(3+x−y)
3) x
4 + 4x
2 + 4 − 4x
2 = (x
2+2)
2 − 4x
2 i dalej sobie poradzisz?
4) jeszcze nie mam pomysłu
30 gru 12:56
Patronus: 4)
4a
2 − a
2 − 2ab − b
2 − a + b = 4a
2 − (a
2 +2ab + b
2) − a + b = 4a
2 − (a+b)
2 − a + b =
(2a − a − b)(2a + a + b) − (a − b) = (a−b)(3a+b) − (a−b) = (a−b)(3a+b − 1)
chyba ok
30 gru 13:01
heh: 4)
a2 − 2ab + b2 − 2b2 + 2a2 − a + b =
(a − b)2 + 2(a − b)(a + b) − a + b =
(a − b)(a − b + 2a + 2b − 1) =
(a − b)(3a +b −1)
1 i 2 ok
30 gru 13:02
Mariusz: dzieki 3 juz zalapalem jak poczatek zobaczylem

a 4 dzieki za pomysl
30 gru 13:03
Mariusz: z tym 3 nie zgodze sie jak jest (x
2+2)
2 − 4x
2 to nie moze byc pozniej (x
2 − 4x + 2)(x
2 +
4x +2) bo trzeba do tego odjac − 10x mam racje

mowi eo przykladzie nr 3
30 gru 13:08
matyk: A skąd 10x?
30 gru 13:27
Patronus: A poza tym (x2 − 2x + 2)(x2 + 2x +2)
30 gru 13:46