wyznaczniki
Kot: Oblicz w = det(3AT*B*BT), wiedząc że detA = −1, a detB = 2. A i B są macierzami kwadratowymi
stopnia trzeciego.
Powinno wyjść −108.
30 gru 11:39
Janek191:
w = det ( 3 AT*b*BT) = 33*det AT *det B *det BT =27* det A*det B*det B =
= 27* (−1)*2*2 = − 108
bo
det AT = det A i det Bt = det B
oraz z tw. Cauchy'ego det A*B = det A * det B
30 gru 12:31
Janek191:
detA1 A2 ... Ak = det A1*det A2 * ...* det Ak
30 gru 12:33
pigor: ..., a nie jest to czasem tak

, bo "robię" pod podany wynik...
w= det (3ATBBT)= (det (3A
TBB
T))
3x3 = (3detB*detA
T*det B
T)
3x3 =
= (3*2*(−1)*2)*(3x3)= −12*9=
−108 , ale głowy nie dam sobie uciąć .
30 gru 12:51
pigor: .., jak zwykle naciskam wyślij, jak już wszystko wiadomo ; przepraszam.
30 gru 12:53
Trivial: pigor, det(cAn×n) = cn*det(A), a nie n2c*det(A)
30 gru 13:37
Kot: Dziękuję.
30 gru 14:14