geometria prosze o pomoc pilne !
Gabcik: 1. Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego, którego krawędź podstawy jest równa
10cm i jest 1,5 razy krótsza od wysokości tego graniastosłupa.
2.Oblicz Ppc ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, którego krawędź podstawy wynosi 6cm a
krawędź boczna 5cm.
3. Ppb stożka jest równie 216π cm2, a stosunek jego tworzącej do promienia podstawy wynosi
2;1. Oblicz V stożka
30 gru 11:37
Patronus: 2.
Pp = 6*6 = 36
do policzenia pola bocznego potrzebujesz wysokość ściany bocznej, poprowadź ją sobie zauważ że
dzieli podstawę (6cm) na pół i z pitagorasa oblicz wysokość, a potem pomnóż pole trójkąta
przez4 i masz Pb
30 gru 11:44
Patronus:
1.
a − krawędź podstawy = 10
H − wysokość graniastosłupa = 15
V = Pp * H
Oblicz
30 gru 12:01
Patronus:
3.
Pb = πrl = 216π
π2r
2 = 216π
r
2 = 158
r = 6
√3
gdzie H to wysokość stożka, którą możesz policzyć z trójkąta prostokątnego o podstawie r
wysokości H i przeciwprostokątnej l
30 gru 12:07