Wielom iany
Daaawidek: Dla jakiego p reszta z dzielenia wielomianu w(x) = x3 − p2x2 + 2 przez dwumian q(x) = x +
1/3 log32 jest rowna 15/8
30 gru 11:13
Daaawidek: Poprawka q(x) = 1/3
log3
2 jest rowna 15/8

Słownie 1/3 do potęgi log o podstawie 3 i tej
u gory ( do potegi?) 2
30 gru 11:17
matyk: Wykorzystaj twierdzenie:
Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian x−a wynosi W(a)
30 gru 11:18
Daaawidek: Robie to i cos nie wychodzi , ma byc p=0
1/3log32 = −2 wiec w(2) = 15/8
8 − 4p2 + 2 = 15/8
i z tego p nie wychodzi 0 ( 0 jest w odp)
30 gru 11:24
matyk: jak wygląda ten logarytm?
Tak?
13log3 2
30 gru 11:26
Daaawidek: tak
30 gru 11:27
matyk: To wynik nie jest −2
30 gru 11:28
Daaawidek: 1/3 zapisuje jako 3−1 , 3 sie skracaja i zostaje −1 * 2 , co zle mysle ?
30 gru 11:30
Daaawidek: aaa czyzby wynik to 1/2 ?
30 gru 11:30
Daaawidek: dzieki juz zrozumiałem , dzieki ze poswiaciłes mi troche czasu

po swiatech troche nie w
formie jestem

Zycze szczesliwego noewgo roku
30 gru 11:34