Rozwiąż nierówność
Mark: Rozwiąż nierówność (4sin2x−3)(4sin2x−1)≤0 w przedziale <0,2π>.
Proszę o pomoc , zadanie pochodzi z matury rozszerzonej.
30 gru 11:13
matyk: Masz już postać iloczynową. w czym problem?
Albo wprowadź podstawienie sin
2x=t i dalej jak nierówność kwadratowa

Inna opcja to zastanów się kiedy iloczyn dwóch liczb jest liczbą mniejszą bądź równą zero
30 gru 11:22
Mark: Czyli mam (4t−3)(4t−1)≤0
16t2−16t+3≤0
Δ=64
t1=1,5
t2=0,5
i teraz mam sin2x=1,5 lub sin2x=0,5 i jak to teraz zaznaczyć na wykresie , albo jak to
przekształcić ?
30 gru 11:32