Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 16 i tworzy z płas
kamczatka: Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 16 i tworzy z płaszczyzną
podstawy ostrosłupa kąt, którego kosinus jest równy 0,75. Promień okręgu opisanego na
podstawie ostrosłupa ma długość:
30 gru 10:59
daras: stary zrób chociaż rysunek albo jedź na kamczatkę
30 gru 11:20
kamczatka:

linia niebieska to wysokość ściany bocznej.
x=12
| | 2 | |
R= |
| x = 8 a powinno wyjść 12 |
| | 3 | |
30 gru 14:29
kamczatka: co źle robię?
30 gru 14:55
J: | | R | | R | | 3 | |
cosα = |
| czyli : |
| = |
| , stąd R=12 |
| | 16 | | 16 | | 4 | |
30 gru 15:26
dero2005:

l = 16
R = 16*,75 = 12
30 gru 17:44
kamczatka: ok dzięki
30 gru 18:47