rozwiaz rownanie wielomianowe
Oli: rownanie wielomianowe:
a) 4x2(x+4)−(x+4)=0
b) 9x2(x2−4)−49(x2−4)=0
c) x2(x−√2)−2(x−√2)=0
30 gru 10:34
RS:
a) 4x3+16x2−x−4=0
4x2(x+4)−(x+4)=0
(x+4)(4x2−1)=0
(x+4)(2x−1)(2x+1)=0
dokończ
30 gru 10:37
5-latek: Podpowiedz
Skorzystaj z takiego prawa dzialan na liczbach rzeczywistych
a*b+/− c*b=b(a+/−c)
Zobacz np w a) to a=4x2 b=x+4 i c=1 bo chociaz tej jedynki nie widac ale to tak jakby
przd tym nawiasem stala jedynka
30 gru 10:41
Oli: oo, dziekuje
30 gru 10:42
Oli: a w przykladzie c ma byc tak?:
(x−√2)(x2−2)=0
x−√2=0 lub x2−2=0
x=√2 (x−√2)(x+√2)
x=−√2 lub x=√2
30 gru 10:53
RS:
c) (x−√2)(x2−2)=0
(x−√2)(x−√2)(x+√2)=0
(x−√2)2)(x+√2)=0
x=√2 pierwiastek podwójny x=−√2
30 gru 11:06
5-latek: OLi twoje rozwiazanie jest tez prawidlowe tylko musisz napisz ze x=√2 jest pierwiastkiem
podwojnym
30 gru 11:10
Oli: ok

dzieki
30 gru 11:14