wartosc bezwzgledna
haski: ustal jakie sa wartosci bezwzgledne tych liczb
a=0
b= −3
c= 8 1/2
d= −5 1/4
e= pierwiastek z 3 −1
.
18 paź 16:02
tim: A podaj definicję wartości bezwzględnej.
18 paź 16:05
haski: a= a dla a ≥0
−a dla a ≤ 0
Bede wdzieczna za malle wytlumaczenie

lub np:
√2/3 − 0,3 =
− 23/2 + √101
W tych dwoch mam napisac nie uzywajac symbolu wartosci bezwzglednej....
18 paź 16:11
tim: Inaczej to jest odległość od zera.
a = |0| = 0
b = |−3| = 3
c = |8,5| = 8,5
d = |−5,25| = 5,25
e = |√3 − 1| <−− tu musisz oszacować, czy to jest ≥0 czy <0. I jeżeli:
√3 − 1 ≥ 0 to |√3 − 1| = √3 − 1
albo
√3 − 1 < 0 to |√3 − 1| = −(√3 − 1) = 1 − √3
Sprawdź i wybierz.
Podobnie zrób te pod spodem.
18 paź 16:15
haski: ale jak ja mam to szacowac ? co mam sprawdzac
tego nie rozumiem jak wyjsc z tego wogole
18 paź 16:26
tim: Masz liczbę x
I masz znaleźć |x| i jeżeli
x ≥ 0 to |x| = x
a jeżeli
x < 0 to |x| = −x
I w przypadkach a−d widać, czy jest mniejsza, czy równa większa od 0, w przypadku e musisz
"oszacować" czy ta liczba jest dodatnia czy ujemna.
18 paź 16:29