,
RS:
Mam jakieś A=(9,3) B=(3,4) C=(3,3) D=(8,8) sprawdź czy ten czworokąt jest trapezem ? Ja bym tu
liczył kat pomiędzy tymi prostymi ? Dobrze myślę ? Punkty są zmyślone
30 gru 00:59
Eta:
Jaka jest definicja trapezu ?
30 gru 01:00
RS:
musi mieć dwie proste które są równoległe a ja myślałem o kątach ? lubię kombinować
30 gru 01:02
Eta:
30 gru 01:02
Eta:
Czy kwadrat jest trapezem?
30 gru 01:03
RS: Jest !
30 gru 01:05
Eta:
Sprawdzaj równoległość prostych w których zawierają się boki trapezu
Wystarczy wyznaczyć współczynniki kierunkowe!
30 gru 01:07
30 gru 01:08
Eta:
przy założeniu,że........
30 gru 01:09
RS: ?
30 gru 01:10
RS:
Dane są punkty A=(3,1) B=(7,3) wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków
długość boku AB=2√5 d=2√10 a dalej ?
30 gru 01:12
RS: dane są kolejne wierzchołki kwadratu miało być
30 gru 01:12
Eta:

Poprawiam poprzedni rysunek ( kratki mi się źle policzyły
30 gru 01:13
RS: ?
30 gru 01:19
Eta:

Z prostopadłości wektorów AB⊥BC i AB⊥AC
|AB|=|BC|= |AD|
AB=[4,2]] to BC=[2,−4] lub [−2,4] ( bo iloczyn skalarny =0
BC=[x
C−7, y
C−3] = [2,−4] ⇒ x
C=.... y
C=...
lub [x
C−7, y
C−3]=[−2,4] ⇒ ........
podobnie dla wektora AD
( strzałek nie chciało mi się pisać
30 gru 01:22
RS:
A bez wektorów to jak ?
30 gru 01:24
RS:
Dziękuję za pomoc. Idę czytać o wektorach bo widzę, że bez tego sie nie obejdzie tutaj.
30 gru 01:28
Eta:
30 gru 01:31
Eta:
Dostałeś jeszcze rys. na
dobranoc
30 gru 01:42