Wzory Vieta
Blue: Dla jakich wartości parametru k równanie ma dwa różne rozwiązania dodatnie?
(k+2)x
2−4x−k+2
Mi wychodzi (−2,2), a w odpowiedziach mam (−2,0)U(0,2)
Dlaczego

?
30 gru 00:05
Ajtek:
Pokaż założenia.
30 gru 00:07
Ajtek:
I zapisz przykład do końca
30 gru 00:09
RS:
Jakie dajesz warunki ?
30 gru 00:11
Janek191:
Tu nie ma równania !
30 gru 00:38
Janek191:
( k + 2) x2 − 4 x − k + 2 = 0
Δ > 0
Wzory Viete'a: x1 + x2 > 0 i x1 *x2 > 0
30 gru 00:41
Blue: sorki, powinno być na końcu = 0
30 gru 00:51
Blue: warunki mam takie jak napisałeś
30 gru 00:52
Janek191:
Δ = 16 − 4*( k + 2)*( − k + 2) = 16 − 4*( 4 − k
2) = 16 − 16 + 4 k
2 =4 k
2 > 0 dla k ≠ 0
| | 4 | |
x1 + x2 = |
| > 0 ⇔ k > − 2 |
| | k + 2 | |
| | − k + 2 | |
x1*x2 = |
| > 0 ⇔ ( 2 − k)*( 2 + k) > 0 ⇔ 4 − k2 > 0 ⇔ k2 < 4 ⇔ |
| | k + 2 | |
⇔ k ∊ ( − 2; 2)
Ponieważ k ≠ 0, więc
k ∊ ( − 2; 0) ∪ ( 0; 2)
=================
30 gru 01:32
Blue: a , już widzę swój błąd
30 gru 01:37