cc
Oll:
Z wierzchołków prostokąta poprowadzono proste prostopadłe do jego przekątnej. Proste te dzielą
przekątną na trzy równe części, każda o długości 5 cm. Oblicz pole i obwód prostokąta.
29 gru 22:26
pigor: ..., np. tak, niech
h − dł. odcinka prostopadłego do przekątnej , a
x,y − długości krótszego i dłuższego odpowiednio boku prostokąta,
to
P=xy=? − szukane pole i
O=2(x+y)=? obwód prostokąta,
więc
z podobieństwa 3−ech ΔΔ prostokątnych (cecha kkk) np.nad przekątną
prostokąta mamy układ
xy= 5h= h10 ⇒ h
2=5*10 i
xy=
h10 ⇔
⇔ h=5
√2 i 10x=5
√2y ⇒
2x= √2y ⇔ 4x
2=2y
2 ⇔ (*)
y2=2x2
a z tw. Pitagorasa x
2+y
2= 15
2 ⇒ 3x
2= 15*15 ⇔
⇔ x
2= 5*15=75= 25*3 i z (*) y
2= 25*6 ⇒
x=5√3 i y=5√6 , zatem
P= xy= 5
√3*5
√6= 25
√18=
50√2 [cm
2] − szukane
pole prostokąta,
zaś
O= 2(x+y)= 2(5
√3+5
√6)=
10(√3+√6) = 10
√3(1+
√2) [cm] − szukany
jego
obwód . ...
29 gru 23:31
Eta:

|BD|=15
z podobieństwa trójkątów ABE i AED
| | h | | 10 | |
|
| = |
| ⇒ h= 5√2 to P(prostokąta)= h*|BD|= .... =75√2 cm2 |
| | 5 | | h | |
b=
√50+52= 5
√3 , a=
√50+102=5
√6
Ob= 2a+2b=.......
29 gru 23:35
Eta:
Hehe...

U mnie
mniej kolorowo ale z rysunkiem
29 gru 23:37
5-latek: Eta ale u Ciebie jest wiecej kolorow bo u
pigora nie ma zielonego
29 gru 23:43
Eta:
I
pomarańczowego
29 gru 23:43
pigor: ... , o

bardzo ładnie się ...

uzupełniamy, ale ... coś pole nam się nie
29 gru 23:47
Eta:
Ejjj
pigor ....... 5
√3*5
√6= .........= ? ( piłeś coś?
29 gru 23:50
pigor: ... , niestety, najgorsze, to to, że dzisiaj NIC

z tych rzeczy
29 gru 23:59