l
RS:

kwadrat ABCD ma dane są wierzchołek A (1,−3) i równanie prostej k 2x−y=0 w której zawiera się
jedna z przekątnych kwadratu. Znajdź współrzędne wierzchołka C oraz oblicz pole tego kwadratu
Odległość Punktu A od prostej jest równa punktowi C wyznaczyłem A
2x−y=0 A(1,−3)
| | |2+3+0| | | 5 | | 5√5 | |
d= |
| = |
| = |
| =√5 |
| | √5 | | √5 | | 5 | |
|2x−y|=5 co dalej ?
29 gru 20:53
pigor: ..., nie wiem skąd i dlaczego, ale to
|2x−y|=5 ⇔ 2x−y= −5 v 2x−y= 5 ⇔ 2x−y+5=0 v 2x−y−5= 0 − dwie proste równoległe
29 gru 20:57
RS:
A czemu to jest źle ?
29 gru 20:57
MQ: Skoro A nie leży na prostej, to dwa punkty kwadratu są przecięciem okręgu o środku w A i
promieniu √2d.
Trzeci punkt jest symetryczny do A wzgl. prostej.
29 gru 20:58
RS:
MQ ale czemu mój pomysł nie jest poprawny ?
29 gru 21:04
MQ: Nic nie pisałem o twoim sposobie.
To równanie, które otrzymałeś, to równanie na wszystkie punkty odległe od prostej 2x−y=0 na
dystans √5, czyli, jak zauważył pigor, równania dwu prostych równoległych do 2x−y=0.
Na jednej leży A, a na drugiej C.
29 gru 21:11
5-latek: Wczoraj rozwiazylaes podobne zadanie gdzie pytales o jednolkadnosc
Mozna to rozwiazac tak −ja bym tak rozwiazal
napisal rownanie prostej prostopadlej do postej k i przechodzacej przez punkt A
Da mi to rownanie drugiej przekatnej bo przekatne w kwadracie przecinaja sie pod katem prostym
Wyznaczyl punkt przeciecia sie prostych ktory bedzie srodkiem odcinka AC
ze wzoru na srodek odcinaka wyznaczyl wsplrzedne punktu C
AC to przekatna wiec wiadomo co dalej
29 gru 21:16
MQ: Jak widzę, 5−latek daje rozwiązanie prostymi, ja −− okręgami. Masz więc już dwa sposoby.
29 gru 21:19
5-latek:
29 gru 21:21
RS:
Dzięki Panowie.
29 gru 21:22