Dwie krawędzie podstawy prostopadłościanu mają długość 3. Przekątna prostopadłoś
kamczatka:

Dwie krawędzie podstawy prostopadłościanu mają długość 3. Przekątna prostopadłościanu ma
długość 12 i tworzy z krawędzią boczną kąt o mierze 30. Oblicz objętość prostopadłościanu.
jak to wyliczyć?
29 gru 20:07
Radek:

cos30=
h12
b=30
29 gru 20:15
Radek: Zapomniałem
a=3
29 gru 20:15
Bizon:
jeśli przekątną podstawy oznaczysz jako d .... to
Jeśli jeden z boków prostokąta w podstawie jest a=3 a drugi b
to 9+b
2=36 ⇒ b
2=27 ⇒ b=3
√3
dalej sam
29 gru 20:21
Bizon:
... na tym rysunku Radku to 4 boki a nie 2 boki mają długość 3
29 gru 20:23
kamczatka: ale to ma być kąt z krawędzią boczną to rysunek Radka jest dobry ?
29 gru 20:24
kamczatka: ?
30 gru 09:33
kamczatka: ?
30 gru 10:06