| π | π | |||
x= | +2kπ lub x=− | +2kπ | ||
| 4 | 4 |
| √2 | ||
Ja rozwiązałem ogólne równanie. cosx=− | nie sugerowałem się przedziałem. | |
| 2 |
| √2 | ||
a = −2π, b = 2π, y = cosx (niebieska linia), y = − | (zielona linia) | |
| 2 |
| √2 | π | π | ||||
cosx = − | ⇒ cosx = −cos | ⇒ cosx = cos(π − | ) | |||
| 2 | 4 | 4 |
| 3 | ||
cosx = cos( | π) | |
| 4 |
| 3 | 3 | |||
x = | π + k*2π lub x = − | π + k*2π, k∊C | ||
| 4 | 4 |
| 3 | 3 | |||
dla k = 0: x = | π lub x = − | π | ||
| 4 | 4 |
| 11 | 5 | |||
dla x = 1: x = | π > 2π odpada lub x = | π | ||
| 4 | 4 |
| 5 | 11 | |||
dla x = −1: x = − | π lub x = − | π < −2π odpada. | ||
| 4 | 4 |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
hmm..., nie wiem skąd to ±74π w twojej odpowiedzi