Podstawą graniastosłupa jest siedmiokąt wypukły. Ile przekątnych ma ten graniast
kamczatka: Podstawą graniastosłupa jest siedmiokąt wypukły. Ile przekątnych ma ten graniastosłup?
29 gru 19:42
ktoś:
n(n−3) , n −− ilość boków w podstawie
30 gru 00:08
pigor: ..., podstawą graniastosłupa jest siedmiokąt wypukły. Ile
przekątnych ma ten graniastosłup ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ja bym odpowiedział, że tyle ile przekątnych w podstawie razy 2,
czyli
Lpn= 12n(n−3) * 2=
n(n−3), a więc
tu
Lp7= 7(7−3)= 7*4=
28 ...

ciekawe co na to powiesz
30 gru 00:15
pigor: ... , o

już jest, zapewniam, że nie widziałem postu z godziny 00:08 .
30 gru 00:16
Eta:
30 gru 00:44
kamczatka: ok dzięki
30 gru 09:31
kamczatka: ale czemu n−3 ?
30 gru 09:33
kamczatka: ?
30 gru 10:06
daras: remanent
30 gru 11:22