?
kAN: Równoległobok ADEL przecięto na pół prostą MR, otrzymując dwa równoległoboki podobne do
równoległoboku ADEL. Stosunek długości krótszego boku do długości dłuższego boku
równoległoboku AMRL wynosi?
29 gru 19:00
29 gru 19:30
kAN: hmm a jak do tego dojść ?
29 gru 19:31
Bizon:
| a | | b | | a2 | | a | | 1 | | b | |
| = |
| ⇒ |
| =b2 ⇒ |
| =b ⇒ |
| = |
| |
| b | | a/2 | | 2 | | √2 | | √2 | | a | |
29 gru 19:44
kAN: | | a | | b | |
Sorki ale możesz jeszcze napisać dlaczego wiadomo że |
| = |
| |
| | b | | a/2 | |
29 gru 19:45
Bizon:
a nie widzisz tego
Skoro duży równoległobok jest podobny do małego ... a mały powstał z podzielenia
dużego na pół ... to musi zachodzić ta proporcja.
29 gru 19:49