pl
RS:
Punkty B = (0,10) i O=(0,0) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego OAB,w którym |∡OAB | = 90
∘
| | 1 | |
.Przyprostokątna OA zawiera się w prostej o równaniu y= |
| x .Oblicz współrzędne punktu A |
| | 2 | |
| | 1 | |
prosta OA = |
| x i teraz prostopadła do niej i przechodząca przez punkt B y=−2x+10 |
| | 2 | |
Z resztą sobie poradziłem. Macie jakieś inny pomysł na to zadanie ? Jestem ciekawy innych
rozwiązań ?
29 gru 18:37
RS: ?
29 gru 18:46
utem:

S=(0,5) − środek OB
x
2 +(y−5)
2=5
2 równanie okręgu o środku S(0,5) i r=5
∡OAB=90
o jako wpisany w okrąg oparty na średnicy.
Po rozwiązaniu układu równań , otrzymasz wsp. punktu A
29 gru 18:52
RS:
Punkt A (4,−10) jest wierzchołkiem równoległoboku ABCD . Dwa boki równoległoboku zawierają się
w prostych o równaniach y=3x−2 i y=−x+6 . Wyznacz pozostałe wierzchołki równoległoboku
Mogę policzyć punkt przecięcia się prostych ale co on da ? Nie wiem czy to będzie punkt D ?
Jeśli byłby to D to miałbym tylko punkt symetrii ale co dalej ?
29 gru 18:55
pigor: ... np. tak : z warunków zadania
A=(x,y) i A∊ y=
12x ⇒
A=(2y,y)=? , to z tw. Pitagorasa :
|OA|
2+|AB|
2= |BO|
2 ⇔ (2y)
2+y
2+(−2y)
2+(10−y)
2= 10
2 ⇔
⇔ 9y
2+10
2−20y+y
2= 10
2 ⇔ 10y
2−20y= 0 /:10y>0 ⇒
⇒ y−2=0 y=2 , więc x=2y=4 , zatem
A=(4,2}− szukany
punkt. ...
29 gru 19:01
pigor: ... lub z iloczynu skalarnego :
AB→⊥ AO→ ⇔ [−2y,−y] ◯ [−2y,10−y]= 0 ⇔ 4y
2−y(10−y)= 0 ⇔
⇔ 4y
2−10y+y
2=0 ⇔ 5y(y−2)=0 i y>0 ⇔ y=2 ⇒
A=(2y,y)=
(4,2).
29 gru 19:10
pigor: ... lub z iloczynu skalarnego :
AB→⊥ AO→ ⇔ [−2y,−y] ◯ [−2y,10−y]= 0 ⇔ 4y
2−y(10−y)= 0 ⇔
⇔ 4y
2−10y+y
2=0 ⇔ 5y(y−2)=0 i y>0 ⇔ y=2 ⇒
A=(2y,y)=
(4,2).
29 gru 19:10
5-latek: pigor A ma dany
29 gru 19:14
pigor: 
?. przepraszam za ten dubel
29 gru 19:14
pigor: wydaje mi się , że
RS myśli o rozszerzeniu a więc ...
29 gru 19:15
RS:
A jakieś inne propozycje ? Do rozwiązań pigora jeszcze ''nie dorosłem''.
29 gru 19:15
RS:
@piogr tak myślę o rozszerzeniu, ale rachunek wektorowy to coś co omijam szerokim łukiem. Wiem,
że muszę się tego nauczyć,ale..
29 gru 19:17
utem:
Rozwiązałeś 18:52?
Rozwiązałeś 19:01 ? tam nie ma wektorów.
To dobre sposoby.
29 gru 19:25
RS:
18:52 A=(4,2)
19:01 też rozwiązałem chodzi o zadanie 18:55 ? Wskazówkę
29 gru 19:27
utem:
Rysunek
1) punkt przecięcia prostych to drugi wierzchołek
2) piszesz równanie prostej równoległej do prostej y=−x+6 i przechodzącej przez A(4,−10),
punkt przeciecia z prostą y=3x−2 to trzeci wiezrchołek
3) piszesz równanie prostej równoległej do prostej y=3x−2i przechodzącej przez A(4,−10),
punkt przeciecia z prostą y=−x+6 to następny wierzchołek wierzchołek
29 gru 19:36
RS:

Wyznaczyłem punkt przecięcia się prostych ale skąd mam wiedzieć który to punkt ?
29 gru 19:44
pigor: ..., Punkt A (4,−10) jest wierzchołkiem równoległoboku ABCD . Dwa boki równoległoboku
zawierają się w prostych o równaniach y=3x−2 i y=−x+6 . Wyznacz pozostałe
wierzchołki równoległoboku .
−−−−−−−−−−−−−−−
no to np. tak
A=(4,−10)∊ (AB: 3x−y+C=0 v AD: x+y+C=0) , gdzie AB ||
CD: 3x−y−2=0 , a
AD ||
BC: x+y−6=0 ⇒ (AB: 3*4+10+C=0 v [c[AD: 4−10+C=0) ⇒
⇔ (AB: C= −22 v AD: C= 6) ⇒ (
AB: 3x−y−22=0 v
AD: x+y+6=0) − równania
boków (brakujące) równoległoboku , więc szukane wierzchołki to punkty
przecięcia się boków:
B=(x,y): AB i BC v
C=(x,y): BC i CD v
D=(x,y): AD i CD ⇔
⇔ B: (3x−y=22 i x+y=6) v C: (x+y=6 i 3x−y=2) v D: (x+y= −6 i 3x−y=2) ⇔
⇔ B: (4x=28 i y=6−x) v C: (4x=8 i y=6−x) v D: 4x= −4 i y= −x−6) ⇔
⇔ B: (x=7 i y=−1) v C: (x=2 i y=4) v D: x= −1 i y= −5) ⇔
⇔
B=(7,1) v
C=(2,4) v
D=(−1,−5) i to by było tyle ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
nie sprawdzam, obym się nie ...
29 gru 19:48
pigor: ... , a do mojego rozwiązania to się nie uprzedzaj z góry, bo jest elementarne
i o tym mówi ci
utem w swoim poście, cóż mój zapis ci nie odpowiada, tak
29 gru 19:54
RS:
Właśnie tak.
29 gru 19:56
utem:
Co to znaczy jaki punkt? Wierzchołek C.
3x−2=−x+6
x=2
y=4
C=(2,4)
Dalej rozwiązuj.
29 gru 20:10
RS:
Właśnie o to mi chodzi, że skąd pewność w przecięciu tych prostych jest punkt C a nie B albo D.
Dlatego napisałem ''jaki punkt''
29 gru 20:13
utem:
Naszkicuj równoległe do danych prostych i przechodzące przez A.
Nie widzę innej opcji.
29 gru 20:18
RS:

Narysowałem,.
29 gru 20:23
RS:
I dopiero teraz to zauważyłem ale jak na to wpaść od razu bez zbędnego rysowania ?
29 gru 20:29
5-latek: RS przeciez to jest geometria analityczna . Ale geometria.
W geomertrii najwazniejszy jest rysunek . CO zescie sie tak nauczyli robic bez rysunku a potem
plakac
Nie mialem zamiaru sie wtracac .
A nawet gdybys zaznaczyl ten punkt B czy D to przeciez TY rozwiazujesz zadanie i w kazdej
chwili mozesz to porawic no wlasnie majac rysunek
29 gru 20:34
RS:
No wiem, że analityczna i rysunek jest ważny, ale utem widział to bez rysunku ?
29 gru 20:40
utem:
Tak właśnie, jak pisze 5−latek, Rysunek to podstawa w geometrii.
29 gru 20:41
RS:
Dobra. Dzięki za pomoc. Wiem, że robiąc rysunek bardzo dużo można wywnioskować
29 gru 20:43
pigor: ..., no właśnie rys pomocniczy nawet odręczny i wcale nie musi być w XOY,
jest jednak niezbędny by nanosić na nim dane itp wg uznania np. równania danych
prostych, bo wtedy mając taki rys "jedź" od punktu A w kierunku przeciwnym do
ruchu zegara i masz kolejne wierzchołki brakujące BCD i ty szukasz prostych
zawierających boki tego równoległoboku; ja w skrócie te proste i ch równania
oznaczam w swoim poście jako boki AD AB,BC,CD,
dlatego nie podchodź do mojego rozwiązania "jak do jeża" i czytaj jednak go krok,
po kroku, słowo po słowie i dorysowuj to o czym kolejno piszę wtedy to mój tak
skondensowany opis będzie ci zrozumiały i tym samym całe proste rozwiązanie
29 gru 20:48
pigor: ...tak wywnioskować można z rysunku, ale uważaj na "pochopne" wnioski z niego,
bo dopiero analityczne (rachunkowe) uzasadnienie tego co "widzisz" jest rozwiązaniem
tego ...
29 gru 20:53
RS:
Tak wiem, czasami wydaję sie tyle a w obliczeniach wychodzi coś innego.
29 gru 20:54