Trójkąty
Blue: Uzasadnij, że trójkąty ograniczone osiami układu współrzędnych i dowolną prostą mającą jeden
punkt wspólny z hiperbolą y=1/x (x>0) mają równe pola
29 gru 18:36
MQ: Podpowiedź:
Te proste, to są proste styczne do tej hiperboli. Trzeba wyznaczyć ich postać oscinkową.
29 gru 19:01
MQ: *odcinkową
29 gru 19:11
Panko: Rachunek −−−−etap podstawowy ( bez pochodnej)
y=ax+b prosta styczna do y=1/x , x>0
układ y=ax+b i y=1/x musi mieć dokładnie jedno rozwiązanie
x(ax+b)=1 , ax2 +bx −1= 0 ( a≠0)
rk ma dokładnie jeden pierwiastek ⇔ Δ=0
Δ= b2−−4a(−1) =0 czyli b2=−4a
prosta styczna ma równanie y= −b2/4 *x + b ( nie muszę obliczać współrzędnych
punktu styczności)
ta prosta przecina osie układu wsp. w dwóch punktach
y=0 ⇒ x = 4/b punkt=(4/b ,0)
x=0 ⇒ y=b punkt =( 0,b)
POLE Δ =1/2 * b* (4/b) = 2 czyli NIE zależy od punktu styczności
29 gru 19:28