pochodne
luiza: obliczyc pochodne.
1. y=arcsin√x−1
2. y=ln5x−13x+2
3.y=ln3√sinx
z góry dziękuję
29 gru 18:07
Krzysiek: 1. t=
√x−1
| | 1 | |
y'=(arcsint)'= |
| *t' |
| | √1−t2 | |
reszta podobnie podstawienia i korzystasz ze wzoru na pochodną funkcji złożonej.
29 gru 18:21
Kejt:
1.
D:
x−1≥0
x≥1
zatem:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(arcsin√x−1)'= |
| *(√x−1)'= |
| * |
| * |
| = |
| |
| | √1−x+1 | | √2−x | | 2 | | √x−1 | | 2√(2−x)(x−1) | |
dodatkowo do dziedziny:
(2−x)(x−1)>0
x∊(1;2)
(dziedzinę arcsin sprawdziłam i nie trzeba jej brać pod uwagę...)
29 gru 18:25
Kejt: jeśli
Krzysiek nie ma nic przeciwko to mogę spróbować zrobić resztę.. 7 mam z tego kolosa
29 gru 18:28
Krzysiek: a czemu miałbym mieć?
29 gru 18:31
Kejt: ja nie lubię jak ktoś mi się wcina i rozwiązania podaje.. dlatego pytam
29 gru 18:33
luiza: dziękuję, ale pierwszy już zrobiłam

za to 2 i 3 ciągle nie chcą mi wyjść
29 gru 18:37
Krzysiek: też nie lubię jak ktoś daje gotowce zamiast dawać wskazówki

Jednak napisałaś,że Sama się uczysz tego.
29 gru 18:37
Kejt: liczę drugi.. zaraz wrzucę
29 gru 18:38
RS:
@Krzysiek mam pytanie. Czy Ty jesteś studentem matematyki ?
29 gru 18:38
Krzysiek: o i tego też nie lubię jak ktoś po rozwiązaniu jednego przykładu pisze,że akurat go zrobił ale
pozostałe nie umie...
29 gru 18:38
Kejt: tak.. ja też nie lubię..
29 gru 18:39
Krzysiek: RS,tak.
29 gru 18:39
daras: nikt tego nie lubi
luiza do roboty
29 gru 18:40
luiza: jej przepraszam. po prostu sama zrozumiałam pierwszy, a pozostałe wyniki różnią się od
odpowiedzi i chciałam zobaczyć jak ktoś inny to rozwiązuje żeby zobaczyć gdzie robię błąd
29 gru 18:47
Kejt:
| | 5x−1 | |
y'=(ln |
| )'*(U{5x−1}{3x+2)'=* |
| | 3x+2 | |
D:
| | 1 | | 5x−1 | | 3x+2 | | (3x+2)'*(5x−1)−(3x+2)(5x−1)' | |
*= |
| *( |
| )'= |
| * |
| = |
| | | | 3x+2 | | 5x−1 | | (3x+2)2 | |
| | 3(5x−1)−5(3x+2) | | 15x−3−15x−10 | | −13 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | (5x−1)(3x+2) | | (5x−1)(3x+2) | | (5x−1)(3x+2) | |
gdzieś powinnam zlikwidować tego minusa przed 13.. ale nie wiem gdzie..
29 gru 18:50
Kejt: jak mi teraz powiesz, że to też już zrobiłaś to uduszę
29 gru 18:51
Krzysiek: źle korzystasz ze wzoru na pochodną ilorazu
| | f'*g−f*g' | | g'f−gf' | |
(f/g)'= |
| a nie |
| |
| | g2 | | g2 | |
29 gru 18:53
Kejt: ajj.. faktycznie, dzięki

czyli wystarczy zamienić i wynik wyjdzie dobry.
29 gru 18:54
utem:
Dla
Kejt
| | 3x+2 | | 5*(3x+2)−(5x−1)*3 | |
= |
| * |
| = |
| | 5x−1 | | (3x+2)2 | |
| | 1 | | 15x+10−15x+3 | |
= |
| * |
| = |
| | 5x−1 | | (3x+2) | |
29 gru 19:00
Kejt: spasibki

już wrzucam ostatnie
29 gru 19:02
Kejt:
| | 1 | |
y'=(ln3√sinx)'*(3√sinx)'*(sinx)'*x'= |
| *(sinx)1/3)'*cosx*1= |
| | 3√sinx | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | ctgx | |
= |
| * |
| * |
| *cosx= |
| *cosx= |
| |
| | 3√sinx | | 3 | | 3√sin2x) | | 3sinx | | 3 | |
29 gru 19:04
luiza: nie, nie zrobiłam

dzięki. nie wiem jak ja liczyłam, że nie zauważyłam, że 3x+2 się skrócą.
29 gru 19:05
daras: no i pieknie

masz jeszcze kilka następnych Lui ?
29 gru 19:08
Krzysiek: Jak dla mnie nie jest pięknie

ja to widzę tak:
jeżeli piszemy: y'=(ln
3√sinx)'*(
3√sinx)'*(sinx)'*x'
to przykładowo:
| | 1 | | 1 | |
(3√sinx)'= |
| * |
| *(sinx)' |
| | 3 | | 3√sin2x | |
więc (sinx)' liczymy dwukrotnie przy takim zapisie...
29 gru 19:13
Kejt: ok, wiem do czego zmierzasz.. mój błąd.. znowu..
ale tym razem dalsza część jest liczona poprawnie zatem wystarczy poprawić te znaki pochodnej..
29 gru 19:15