Jeśli tgx=2, x ∊(π; 3/2π), to ile wynosi sinx i cosx ????
Ola: Jeśli tgx=2, x ∊(π; 3/2π), to ile wynosi sinx i cosx

29 gru 17:41
ICSP: (π ; 3/2 π) − III ćwiartka − sinx < 0 oraz cosx < 0
tgx = 2
sin
2x + cos
2x = 1
sin
2x + cos
2x = 1
Rozwiązanie tego układ równań zostawiam tobie
29 gru 17:44
Ola: Dziękuje bardzo
29 gru 17:45
Ola: Mam problem, doszłam do tego momentu:
sinx−2√1−sin2(x)=0
i nie wiem jak dalej to rozwiązać
29 gru 18:21
ICSP: sinx = 2cosx
i podstawiasz to do drugiego równania .
29 gru 18:37
Ola: podstawiłam t za sin x i już mi wyszło

, dzięki wielkie za pomoc
29 gru 18:45