Prawdopodobienstwo.
BL: Proszę o pomoc :
Z talii 52 kart losujemy dwie karty.Oznaczamy zdarzenia : A−wylosowano króla i damę,B−
wylosowano karty koloru czerwonego.Oblicz P(A),P(B)
29 gru 17:25
Piotr 10: Ω − zbiór 2−elementowych kombinacji zbioru 52−elementowego
A−wylosowano króla i damę
B− wylosowano karty koloru czerwonego
Przyjmuję, że kolejność nie ma znaczenia
29 gru 17:28
BL: | | 13+13 | |
Czy mozna P(B)określic jako |
| |
| | 52 | |
P(A)analogicznie jak by wyglądało?
29 gru 17:34
utem:
Piotr podał prawidłowe rozwiązanie.
29 gru 17:35
Piotr 10: A to zależy jak Ω policzysz
| | 52! | |
Jeśli IΩI=V522= |
| =51*52 |
| | (52−2)! | |
To twoje rozumowanie będzie dobre
Wtedy Ω− zbiór 2−elementowych wariacji bez powtórzeń zbioru 52−elementowego
Ja w pierwszym sposobie przyjąłem, że kolejność nie ma znaczenia
29 gru 17:38
Piotr 10: Wtedy IBI=13*13+13*13=
Wpierw król i dama, potem dama i król
29 gru 17:39
BL: Mógłbys mi jeszcze (wracając do twojego sposobu) wytłumaczyc jak rozumujesz licząc moc omegi i
moc A ,bo nie rozumiem skąd to sie bierze...
29 gru 17:44