Równanie
Adrian: Mam takie równanie
y=2−6sinxcosx−3sin
2x+5cos
2x i miałem znaleźć zbiór wartości tego równania. Wyszło mi, że
<−2;8>
Prosiłbym o sprawdzenie tego równania
29 gru 17:10
Adrian: UP
29 gru 19:03
utem:
Jest dobrze, gdzieś to już sprawdzałam.
29 gru 19:04
Panko: f(x)= 3(cos2x−sin2x) +2cos2x +2 −3*2sinxcosx
f(x)= 3* cos(2x) + 2cos2x−1 +3 −3sin(2x)
f(x)= 3cos(2x) +cos(2x) −3sin(2x)+3
f(x)= 4cos(2x) −3sin(2x) +3
f(x)= 5*( 4/5* cos(2x) −3/5 * sin(2x) ) +3
niech α ∊(0 , 90◯) sinα=4/5 ⇒ cosα=3/5
f(x)= 5*( sinα *cos(2x) − cosα*sin(2x) ) +3
f(x)= 5*sin( α −2x) +3
a dalej to już oczywiste ,że Y=[−2 ,8]
29 gru 19:54