podać wartość przedziałów dla parametru m.
Zuzia: Proszę o pomoc w rozwiązaniu równania z parametrem.
Określ liczbę rozwiązań w zależności od m, równania (m2−4)x2 +(m+2)x +3 =0
dla równania kwadratowego i liniowego.
29 gru 16:59
Kaja: 1. dla m=2 równanie jest liniowe i ma postać 4x+3=0
| | 3 | |
ma ono jedno rozwiązanie x=− |
| |
| | 4 | |
2.dla m=−2 równanie ma postać 3=0. jest ono sprzeczne (nie ma rozwiązań)
3. dla m≠2 i m≠−2 równanie jest kwadratowe.
a) ma ono jedno rozwiązanie gdy Δ=0
(m+2)
2−4(m
2−4)*3=0
m
2+4m+4−12m
2+48=0
−11m
2+4m+52=0
Δ
m=16+4*11*52=2304
√Δm=48
m
2=−2
| | 26 | |
i oczywiście m≠−2. czyli m= |
| |
| | 11 | |
b) ma dwa rozwiązania, gdy Δ>0
−11m
2+4m+52>0
| | 26 | |
czyli m∊(−2;2)∪(2; |
| ) |
| | 11 | |
c) nie ma rozwiązania gdy Δ<0
−11m
2+4m+52<0
| | 26 | |
odp. zero dla m∊(−∞;−2>∪( |
| ;+∞) |
| | 11 | |
| | 26 | |
dwa dla m∊(−2;2)∪(2; |
| ) |
| | 11 | |
30 gru 18:49
Zuzia: dziękuję bardzo.nie było mnie w domu więc dziękuję z opóźnieniem
1 sty 21:07
Zuzia:
1 sty 21:08