pole powierzchni i objetosc stozka. prosze o pomoc:))
mala: kąt rozwarcia stożka ma miarę 900 a jego wysokość wynosi 10 cm. Oblicz pole powierzchni i
objętość tego stożka.
29 gru 16:54
Janek191:

h = 10cm ⇒ r = 10 cm ⇒ l = 10
√2 cm
więc
| | 1 | | 1 | |
V = |
| Pp*h = |
| π r2*h = |
| | 3 | | 3 | |
P
c = P
p + P
b = π r
2 + π r*l =
29 gru 17:07
mala.: czyli V= 333,33π
Pc= 100 π(1+
√2)

?
29 gru 17:11
mala.: nie jestem pewna czy dobry wyniki wyszedl:((
29 gru 17:14
mala.: 
?
29 gru 17:49
mala.: wyliczyl ktos to bo cos mi sie wydje ze gdzies blad popelnilam....:(
29 gru 18:08
dero2005:
V = 1047,2
Pc = 758,45
29 gru 18:16
mala: V=
13πr
2*H
v=
13*3,14*10
2*10
v=1046,66
2 sty 21:38
mala: Pc=πr(r+l)
Pc=π*10(10+10
√2)
Pc=10π*10(1+
√2)
Pc= 100π(1+
√2)
to jest ten sam wynik 758,45

2 sty 21:44
mala: nie lubie pierwiastkow:(
2 sty 21:46
dero2005:
Ty wzięłaś za π 3,14 a ja 3,141592654m stąd różnica w wyniku
2 sty 21:46
mala: aaa to wyjasnia

100*3,14(1+1,41)= 314*2,41= 756,74
2 sty 21:55
mala: dzia
2 sty 21:55